CoreAct: »Vi stiller os til rådighed som lyttere i det offentlige rum«

SER DU MIG bygger på tre års research og samtaler med mennesker i det offentlige rum. Forestillingen undersøger de menneskelige og sociale mekanismer, der er forbundet med fattigdom, samt de fortællinger der ligger bag.

CoreAct, der består af Anika Barkan og Helene Kvint oplever, at SER DU MIG har været det sværeste projekt de har arbejdet med. Det skyldes at temaet er så stort, og rummer så mange fortolkninger.

Hvordan formidler man uden at offergøre eller ydmyge? Hvordan åbner man temaet frem for at lukke for publikums syn? Publikum er ikke jo hverken dumme eller uvidende, men vi skal alle ofte kunne mærke for virkelig at kunne forstå.

Derfor har det været ekstra vigtigt med en lang research-periode, og at dramatiker Abelone Koppel har været med på projektet tidligt i forløbet. Sammen har de arbejdet på hvad forestillingen SER DU MIGs retning skal være, og hvordan teksten skal skrues sammen for at forløse målsætningen

Det begyndte med løgsuppe

CoreAct var involverede i et udviklingsprojekt i Værebroparken, der skulle skabe møder og dialog mellem beboerne. Deres idé var beboerne skulle donere hver deres ingrediens til en fælles, gratis løgsuppe.

Af forskellige årsager blev projektet ikke til mere, men Anika og Helene tog idéen om løgsuppe med sig videre. De ville i stedet køre rundt og servere løgsuppe på Nørrebro, mens de indsamlede historier til et projekt de kalder »Udenfor tiden«.

Udenfor tiden skulle give stemmer til de mennesker der er udenfor det omgivende samfunds tidstyranni: Bl.a. arbejdsløse, ældre, langtidssyge og psykisk syge. Den konkrete idé om løgsuppe på Nørrebro faldt på, at der efterhånden er rigeligt med streetfood i kvarteret. Den overordnede idé levede dog videre. »Hvis vores nysgerrighed først vækkes, så giver vi ikke op«, som Anika og Helene udtrykker det.

Manglende ligeværd er et samfundsproblem

CoreActs projekter bygger videre på deres tidligere projekter i en slags kontinuum, og lang historie kort så udviklede løgsuppe-idéerne sig til SER DU MIG.

En af præmisserne for SER DU MIG er, at der er forskel på at være fattig og at leve i fattigdom. Anika bruger sin egen far som eksempel: Han lever af en almindelig folkepension, med de begrænsninger i økonomisk formåen som det giver, men oplever ikke at han mangler noget. Andre i hans situation ville føle skam og tab af værdighed over at være økonomisk udenfor.

Dom som ordendelse – fx i fattigdom – betyder rent sprogligt en tilstand, situation eller periode. Fattigdom er en tilstand hvor man oplever at ens værd af faldet. Anikas far er måske nok fattig, men han oplever ikke fattigdom. Hans værdighed er intakt.

For CoreAct er det et samfundsproblem, at der er mennesker der føler sig mindre værd, fordi de har mindre end andre. Et problem der opstår, når der ikke er ligeværd mellem os.

Som led i deres research er CoreAct stødt på forskning der viser, at med rigdom og magt falder empatien. Forskningen viser dog også at empatien kan genaktiveres, fortæller CoreAct-kvinderne.

Tre års research

CoreAct arbejder researchbaseret, og der ligger tre års arbejde og research til grund for SER DU MIG.

En af deres metoder er at mærke i stedet for kun at læse. Det gør de blandt andet ved at samle andre menneskers historier. Med årene er de med egne ord blevet utroligt erfarne i at indsamle fortællinger fra det offentlige rum. Deres tilgang til samtalerne er åbenhed og nysgerrighed. Det er ikke interviews de foretager. Det er derimod netop samtaler baseret på nærvær.

»Vi stiller os til rådighed som lyttere i det offentlige rum«, som Anika og Helene udtrykker det.

Formålet med indsamlingen af historier er for Anika og Helene at mærke virkeligheden, og så bruge deres kunstneriske kompetencer til at formidle den virkelighed, de har mærket. Der er for dem forskel på at mærke gennem et virkeligt møde og fx at læse om virkeligheden.

CoreAct vil have os til at mærke

Anika og Helene etablerede CoreAct i 2006, og fra starten var publikumsinvolvering centralt i deres arbejde. Projektet »Moving Garden« fra 2012 bestod af en have på hjul. Haven kørte 22 km rundt i København og opsøgte triste steder, hvor de parkerede haven, bød lokale og forbipasserende på myntete og hørte dem fortælle om deres havedrømme.

Senere blev projektet til en stue, der tog rundt på plejecentre en uge af gangen. Det er blevet til ca. 30 plejecentre og altså i alt 30 uger CoreAct har brugt på det. Anika og Helene har oplevet Danmarkshistorien fortalt af hundredevise af ældre mennesker. De indsamlede fortællinger blev indspillet som lydfiler, og givet tilbage til de ældre.

Og det er essensen af hvad CoreAct går ud på: At folk skal mærke noget. Vi savner ikke information, så CoreAct forsøger i stedet gennem sanselighed, kropslighed og tværkunstneriske greb at få publikum til at mærke noget, og derigennem at skabe mulighed for at forstå tingene på en anden måde.

Det er også denne intention, der ligger bag SER DU MIG, og ønsket er, at vi alle skal se hinanden i øjnene.

Og så er der løgsuppen, som det hele startede med. Hvad er det med CoreAct og de løg? Jo, løget er en af de ældste planter mennesket har dyrket, det kan stort set gro overalt, og det er sprængfuldt af næring.

Samtidig er løget hårdt udenpå, og jo flere lag du piller af, jo saftigere bliver det, indtil du begynder at græde.

Hvis din nysgerrighed på SER DU MIG er blevet vakt, så kan du læse mere og bestille billet lige her.

Næste forestillinger på GROB

Der er ingen fremtidige forestillinger på nuværende tidspunkt.